Ta strona używa ciasteczek (cookies), zresztą jak większość i nikt nie miał z tym problemu.
Akceptowałeś już ZODO (zasady ochrony danych osobowych) ale dla pewności potwierdź

Podłączenie obrotomierza diesel -> beznyna

Porady, propozycje - wszystko co dotyczy tuningu mechanicznego i wizualnego Astry

Podłączenie obrotomierza diesel -> beznyna

Postautor: hardbiker » 06 sie 2009, 23:03

Witam wszystkich! :mrgreen:

Mam mały problem...
W mojej astrze (94r) licznik nie ma obrotka, ostatnio trafił mi się licznik wyposażony w to cudeńko, współczynni W ten sam, wszystko ładnie, pięknie, ale obrotomierz ma zakres do 6000 obr., czyli pochodzi z diesla... tymczasem ja mam benzynkę... Po podłączeniu wszystie lampki działają (jest nawet wskaźnik rezerwy, czego w standardzie nie mam), ale obrotek stoi w miejscu :( , dopiero jak dam większe obroty to wskazówka leciutko się unosi... Czy istnieje możliwość podłączenia obrotka żeby wyświetlał prawidłowo??
hardbiker
Awatar użytkownika
Użytkownik
 
Topic autor
Posty: 3
Rejestracja: 02 sie 2009, 17:43
Lokalizacja: Radzanek

Postautor: SeloD » 07 sie 2009, 7:57

Hmmm.... wiesz nie do końca jestem pewien czy taki SWAP obrotka jest możliwy :/ może mieć jakiś inny układ sam obrotomierz... a prędkościomierz chodzi dobrze ? taka myśl mi przyszła... czy aby na pewno dobrze podpiąłeś linkę do licznika ?
SeloD
Klubowicz AKP
 
Posty: 1839
Rejestracja: 21 sty 2009, 22:43
Lokalizacja: Kraków
Imię: Krzysztof

Postautor: hardbiker » 07 sie 2009, 23:24

tzn. linkę od prędkościomierza podłączyłem wydaje mi się że prawidłowo... ale na 100% pewien nie jestem, dlatego że z tym licznikiem nie jeździłem, tarczę prędkościomierza mam zdartą, dopiero jak by wszystko działało to miałem się za niego zabrać (montaż diód i nowych tarcz...), ale dopóki z tym obrotkiem nie ruszę to nic nie będę robił...

Gdzieś na forum czytałem,że trzeba kabelek to alternatora pociągnąć i obrotek diesla by działał, ale gdzie, czo i jak to dokładnie nie wiem...

Na chwilę obecną wiem, że wskaźnik paliwa dobrze działa... no i kontrolki odpowiednie się palą...
hardbiker
Awatar użytkownika
Użytkownik
 
Topic autor
Posty: 3
Rejestracja: 02 sie 2009, 17:43
Lokalizacja: Radzanek

Postautor: bubu1769 » 08 sie 2009, 1:57

W niektórych alternatorach jest dodatkowe wyjście na obrotomierz, z tego co kojarzę jest ono oznaczone "W" tylko zaznaczam że nie we wszystkich alternatorach to jest. Na upartego to można samemu takie wyjście zrobić tylko wiąże się to z rozkręcaniem alternatora.
Mój "Caravan" :D
bubu1769
Astro-maniak
 
Posty: 357
Rejestracja: 05 gru 2008, 17:11
Lokalizacja: Kalisz
Imię: Bartłomiej
Auto: Vectra b
Silnik: Z16XE
Województwo: wielkopolskie

Postautor: hardbiker » 08 sie 2009, 9:07

[ Dodano: 2009-08-08, 09:08 ]
OK, jak będę miał chwilę to sprawdzę czy przy alternatorze mam takie wyjście, a w którym miejscu podpiąć kabelek do licznika. Mam licznik z dwoma kostkami....[glow=red][/glow]
hardbiker
Awatar użytkownika
Użytkownik
 
Topic autor
Posty: 3
Rejestracja: 02 sie 2009, 17:43
Lokalizacja: Radzanek


Wróć do Tuning



Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości